Skip to content

Революцията „съхранение на енергия“ е тиха, но е вече тук

Увеличаване на броя на системите за  енергийно съхранение

Системите за съхранение на енергия имат потенциал да отключат огромен растеж на децентрализираното производство на електричество. Стръмният спад на цените на панелите през последните две десетилетия направи фотоволтаичните системи по-достъпни за широк спектър от потребители. Така, делът на „непостоянната“ енергия, която се извлича от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) продължава да расте. 

От една страна това ни води към постигане на общоевропейските цели за увеличаване на нисковъглеродно електричество в енергийния микс. От друга страна, поставя предизвикателства пред операторите, тъй като ВЕИ произвеждат „непостоянна“ енергия, която прави балансирането на енергийната система по-трудно.

Увеличаването на броя на системите за съхранение на електрическа енергия е ключът към подобряване на гъвкавостта и устойчивостта на енергийната система. То е също основата, която е необходима за преобразяване на транспортната ни система в такава, в която преобладават електро автомобилите. 

Спад на цените на акумулаторни батерии

В световен план комерсиализирането и разпространението на нови технологии за акумулаторни батерии през последното десетилетие доведе до бърз спад в техните цени, особено на литиево—йонните батерии. Този спад се очаква да продължи с още по-голяма сила в периода до 2030 година. Предвижда се най-голям спад в цените на литиево-йонните (Li-ion) и проточните батерии (Flow) (Фигура 1).

 

Тренд при цените на видовете батерии за енергийно съхранение
Фигура 1. Цени на различни технологии за съхранение на енергия и очакван спад до 2030г. (IRENA, 2017)

Намалението на цените е водено най-вече от оптимизация на производствените бази, по-ефективен и природосъобразен избор на използваните материали. Очаква се спадът да бъде придружен с подобряване на производителността и удължаване на живота на акумулаторните батерии.

Акумулаторните батерии и фотоволтаичните системи: идеалната партия

Производителността на фотоволтаичните системи, която е най-висока в часовете с най-силно слънцегреене, не съвпада с часовете на пикова консумация на електричество в една енергийна система (Фигура 2). Това е особено вярно за вечерния пик (21-22ч), когато слънцето вече е залязло и фотоволтаичните панели са си взели почивка за деня. 

Обем на произвежданата соларна енергия

Фигура 2. Реализиран товар (7 дни) и прогноза на товара (7 дни) в MW (Енергиен системен оператор, 2021)

В този смисъл, акумулаторните батерии са идеалният партньор на фотоволтаичните системи за домакинствата. Те позволяват енергията произведена от системата между 12 и залез слънце да бъде съхранена и използвана вечер, когато е най-необходима.

Иновативни решения за съхранение на енергия за дома: Huawei Luna-2000

Литиево-йонните батерии са една от най-важните технологични иновации на нашето време. През 2019г. Нобеловата награда за Химия беше дадена на Джон Гуденъф, Стенли Уитингам и Акира Йошино именно за „развитието на литиево-йонните батерии“.

Те имат множество предимства пред другите видове технологии за съхранение на енергия, въпреки своята относителна „младост“. Тяхната по-голяма „плътност“ на мощността е причината да бъдат използвани като решения в мобилните телефони и електро автомобилите. 

Особено голямо тяхно предимство е, че не се нуждаят от поддръжка, за разлика от други типове акумулаторни батерии. Литиево-йонните батерии имат много добри характеристики, които са благосклонни към товарите които захранват. Те осигуряват сравнително постоянно напрежение от 3.6V (на клетка), като това напрежение не се променя драстично, когато батерията се разреди до край. Спадът в напрежението между напълно заредена батерия и разредена такава е едва 3 до 5%. 

Ние открихме идеалния партньор за фотоволтаичните системи за домакинства в литиево-йонните батерии Huawei Luna-2000

Литиево-йонна батерия Huawei Luna2000

Фигура 3. Литиево йонна батерия Huawei Luna 2000

 

Тяхната модулна система позволява гъвкавост на инвестицията с опция за бързо и лесно паралелно надграждане на няколко модула от 5kW всеки, до общ капацитет от 30kWh. При комбинация на няколко модула, в случай на наличие на неизправност в един от тях, той се изолира автоматично, за да продължи да поддържа цялостната система работеща.

Батериите Luna-2000 имат и множество други предимства. С размери от 670 x 150 x 600 мм и тегло от 63.8 кг, всеки 5kW модул е с модерен изчистен дизайн. Батериите осигуряват безопасно и надеждно ползване, с клетка от литиев железен фосфат (LFP). Те осигуряват 100% дълбочина на разреждане (DoD) и по-голямо количество използваема енергия чрез оптимизиране на енергията на системно ниво. Тук можете да видите видео за характеристиките на модулното решение на Huawei за съхранение на енергия. 

Тази иновативна серия от високоволтови батерии е съвместима с широка гама от инвертори, но е особено лесна за монтаж, употреба и наблюдение на данни в комбинация с еднофазни инвертори Huawei от серията SUN2000-2-6KTL-L1 и трифазни инвертори от сериите SUN2000 KTL-M0 и KTL-M1. 

Особено сме въодушевени от възможността за интегриране на Luna-2000 с различните решения на Huawei за енергийна сигурност в дома (Фигура 4). 

Съвместимост на Соларните продукти Huawei

Фигура 4. Съвместимост и взаимодействие между продуктите Huawei Solar

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments